Hoe kunt u uw EPD efficiënter gebruiken?

De ik-wil- wel-maar- hoe?-EPD-gebruiker: “Drie vinkjes zetten op het papieren formulier…verleden tijd, maar het ging zo snel en ik kon dat zo goed als blind doen…..ik hoefde er niet verder over na te denken. Nu hebben we het EPD. Typen, verschillende velden, muis, en we moeten steeds efficiënter werken. Hoe doe ik dat? “

Elk EPD zit weer net anders in elkaar en op elke afdeling zijn de werkprocessen weer net even anders ingericht. Zijn er dan wel tips te geven die het werken met het EPD efficiënter maken? Jawel. Naast het weten welke gegevens u waar vastlegt in het EPD en het weten waar die gegevens weer ontsloten worden, is het ook van belang in te gaan op de praktische omgang met het EPD. Wat kunt u vandaag al doen?

Een aantal tips:

  • Vergroot uw typevaardigheid, typ het liefst met 10 vingers blind, maar met drie vingers gaat het ook goed, als er maar een bepaalde snelheid is. Dat komt de professionaliteit in de ogen van de patiënt ten goede en gaat gewoonweg sneller.
  • Bereid uw spreekuur goed voor: zorg ervoor dat u weet welke schermen u (samen met uw patiënt) wilt bekijken: bijvoorbeeld röntgenfoto’s of andere uitslagen. In het begin zal dit meer tijd vergen, maar naarmate u het systeem beter leert kennen, gaat dat sneller en kunt u tijdens het spreekuur meer tijd besteden aan uw patiënt.
  • Zorg voor het juiste gereedschap om uw EPD te bedienen. Dit kan varieren per situatie. In sommige situaties is digitaal dicteren of spraakherkenning praktischer dan typen, bijvoorbeeld op een OK. Soms kunt u beter of sneller uit de voeten met een tekenpad, als u de locatie van een laesie wil intekenen. Draadloos werken is handig aan het bed met cow of tablets of om uw aantekeningen te maken tijdens een multidisciplinair overleg.
  • Bekijk de formulieren/schermen die u gebruikt kritisch. Is het mogelijk om te optimaliseren door gegevens te herschikken? Of weg te laten of te laten veranderen van vrije tekst in een aantal keuzeopties? Allemaal
  • En een laatste tip die ik u wil geven: investeer in toetsenbord bediening. Wist u dat alle functies die u met de muis uitvoert, bijvoorbeeld de muisaanwijzer naar een volgend veld brengen, veel eenvoudiger kan met het toetsenbord? Dat scheelt u heel veel tijd. Zeker als u veel verschillende velden moet invullen met gegevens die uw patiënt u vertelt, is het handig snel van het ene naar het andere veld te komen: klik op tab voor een veld verder en u kunt gewoon doortypen.

Efficiënt EPD gebruik levert tijdwinst op. Wanneer gaat u efficiënter werken?

5 tips efficiënter EPD gebruik

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.